Превозното средство продължава да се води „специализирано”

Прокуратурата повдигна обвинения на мъжа и жената, превозвали бежанци с линейка по автомагистрала „Тракия”. Превозното средство допреди година е било собственост на Центъра за спешна медицинска помощ в София. След това линейката е била продадена на търг и следват три препродавания. Все още се издирва последният ѝ собственик.

Кои са каналджиите, превозили мигранти в линейка?

В опит да избяга линейката слиза от автомагистралата и влиза в село Труд. Гонитбата с полицията в селото продължава едва десет минути, разказват местните.

„Изоставили са линейката на паркинга и са духнали. Оставили са мигрантите в линейката. Място за паркиране и бягство. Въпросът, че не се знаели, че тук е полицията. Това е слабото място на тяхната конспирация”, каза Василка Виткова.

Трафикантите - мъж и жена на 32 и 30 години са арестувани близо до кметството. Те са от София. Жената е с чисто криминално минало.

„Мъжът е осъждан четири пъти - основно за управление на автомобил след употреба на алкохол, без валидна книжка”, поясни районният прокурор на Пловдив Петър Петров.

СЛЕД ГОНКА! Заловиха мигранти, превозвани в линейка на АМ "Тракия" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Линейката е наета от двамата от частно дружество в София. Въпреки, че не се използвал за медицински цели, автомобилът продължава да се води със статут на „специализиран превоз”.  Центърът за спешна медицинска помощ в София е продал на търг линейката срещу начална цена от 4000 лева на дружество, което се занимава с продажба на автомобили.

„Това дружество, на своя страна, е прехвърлило автомобила на трето дружество - също от София, което няма предмет извършването на медицински услуги или бърза помощ. Въпреки това, продължава да е със специален статут. Беше направен опит да бъде открит собственикът на дружеството, собственикът на линейката - но не беше установен”, посочи Петров.

30 нелегални мигранти са заловени на границата край Силистра

Все още се чака отговор от МВР защо линейката се движила със специален статут. Според Антон Димов, който има частна линейка - казусът показва пропуск както при регистрацията на автомобилите , така и при контрола от полицията.

„Шансът да бъде спрян е почти нищожен. Защото полицията все още вярва на надписите. Ако това нещо беше направено с някой от таблетите, с които пътните полицаи разполагат, те биха могли да установят на място, че автомобилът, надписан като такъв на Спешна медицинска помощ – всъщност е собственост на частна компания, която няма нищо общо със законодателството”, посочи той.

До момента е ясно, че 23-мата мигранти от Афганистан, сред които има и три деца, са качени от района на Стара Загора, а крайната им спирка е била Сърбия. Всеки мигрант е плащал по 5000 евро.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.