Друга наша сънародничка обясни, че е видяла хора да умират по пътя, по два-три дни никой не ги прибирал

Първите българи, евакуирани от Судан, се прибраха у нас. Те прекараха последните дни в посолството ни в Берлин. До там стигнаха чрез специален полет на германските военновъздушни сили.

Сънародниците ни кацнаха на Летище София малко след три часа следобед. Това са трима души, двама от които са съпрузи. Първите им думи бяха думи на благодарност за оказаната  помощ покрай евакуацията. Разказват, че ситуацията в Судан все повече се влошава. В столицата няма ток, вода, горива, а хората се страхуват, защото са под обстрел. По думите им хиляди  напускат страната през египетската граница.

Има обаче и наши сънародници, които остават в епицентъра на войната, за да помагат на свои близки.

Една от евакуираните е Николета Елбалула. Женена е за суданец. Живее в африканската страна вече 45 години. Размириците обаче я принуждават да напусне Судан и днес кацна заедно със съпруга си на родна земя. "Събудихме се от изстрелите, мястото, където живеем, беше най-засегнато. Преместихме се в по-безопасен район, а след това и на 30 км от Хартум. Там животът беше почти нормален. Цяла седмица нямаше ток и вода", разказа сънародничката ни. "Искам да изразя благодарностите си към посланика ни в Египет, със светкавична намеса успя да ни организира и да ни дава правилните координати по най-безопасните зони и да се придвижим до евакуационните центрове. Посланикът ни директно се включваше в комуникацията ни, много добра работа беше свършена от Ситуационния ни център. Показваха ни маршрути - по въздух и сухопътно", допълни Николета.

От първо лице: Разказ на българин за живота насред стрелбата и глада в Судан

"Нещата в Судан се задълбочават всеки ден все повече. Ние в Хартум нямахме ясна представа защото не можехме да различим военните самолетите от тези на Силите за въздушна подкрепа. Надяваме се нещата да се оправят бързо. Хиляди хора напуснаха границата към Египет. Тримата ми сина останаха там. Бяхме включени в германския самолет за евакуация. Йордания се погрижиха за нас и ни нахраниха", заяви тя. Съпругът ѝ заяви, че се надява да се постигне примирие, тъй като ситуацията е много лоша", споделя още евакуираната българка.

Марияна Илиева също се прибира от Судан, където живее в последните 5 години, и споделя, че комуникациите са били много зле. "Хора умираха по пътя, по два-три дни стояха и нямаше кой да ги прибере. Мародерите влизаха и ограбваха. Хората си пускаха храна през стената, а пазеха пост по време на Рамазан", спомня си тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.