ГЕРБ-СДС започват разговори с останалите партии в НС

Край на преговорния процес между първите две коалиции в парламента за общо управление. „Продължаваме Промяната-Демократична България" представиха управленска програма и състав на правителство, но отказаха съгласуване с ГЕРБ-СДС. Освен кабинета „Денков-2", от партията на Бойко Борисов оказва се, не харесват и предлаганите политики. Така преговорите за подкрепа на първия мандат навлизат в нова фаза - първите в парламента започват разговори с всички останали политически сили.  В ефира на NOVA  Николай Денков заяви, че преговори за състав на кабинет са невъзможни.

„Не преговаряме за министри и зам.-министри с ГЕРБ. Първият мандат е техен. Оттук нататък няма какво да ни питате. Не приемаме ултиматуми, не приемаме условия”, заяви той.

Малко по-късно Бойко Борисов сложи точка на задочните спорове и постави края на преговорите с вторите.

„Те взривяват единствената добра за държавата ситуация, с цел отиване на местни избори”, твърди лидерът на ГЕРБ.

Така в ход влиза план Б на Борисов - преговори с всички останали за правителство с първия мандат и срок на действие 6 месеца.

„В тази ситуация отговорността на всички партии е да се направи един кабинет от личности. При тази ситуация бюджет няма да бъде приет”, твърди лидерът на ГЕРБ.
Имаше и критика от Борисов към Кирил Петков.

„С това си поведение, а и с опита да ни подкупва, че щели да сложат 2 милиарда в комисия в парламента, която да финансира общините. Искам да им напомня,че когато  чегъртаха ГЕРБ, не ни дадоха нито една комисия”,

„Първият мандат отива при тях. Трябва да предложат решение. Много по-добре и правилно е парите за общините да се решават от НС пред камерите”, каза Асен Василев от ПП-ДБ.

ГЕРБ започва преговори и с другите партии в НС

След престрелките в кулоарите, от ГЕРБ-СДС  дадоха оценка на управленска програма на ПП – ДБ. Определиха я като екселска таблица.  И заявиха, че започват разговори на ниво експерти с ДПС, БСП, ИТН и „Възраждане”.  Остава въпросът ще отидат ли представители на партиите на срещите. От своя страна те пък направиха оценка на преговорите между първите в парламента.

„Станахме свидетели на  удушаването на политическата формация ПП-ДБ”, обясни Костадин Костадинов.
 
Лидерът на социалистите Корнелия Нинова изостри тона както към първите,така и към вторите. Причината – и двете коалиции заговорили за преговори с БСП, без да са водени разговори с тях. Затова Корнелия Нинова ги призова да не говорят от тяхно име.

„Няма да бъдем резервна гума на нито една тротинетка”, каза тя.

 Но все пак ,ако получат покана, БСП няма да откажат разговор. Останалите три формации в парламента също са готови да разговорят за правителство както с първите, така и с вторите, но без предварително да дават обещание за подкрепа.

„Ако получим покана от ПП-ДБ, ще се отзовем. Има какво да кажем и чуем”, каза Мустафа Карадайъ.

„В духа на парламентаризма ще водим разговори, но това далеч не означава подкрепа”, категоричен е Станислав Балабанов от ИТН.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.