Това сочат данни от митниците

Китайският износ се е понижил през май за първи път от февруари насам, сочат митническите данни, цитирани от CNBC. Износът е намалял със 7,5 на сто на годишна основа до 283,5 млрд. долара, което е доста по-лош резултат от прогнозирания от експертите на Ройтерс спад от 0,4%.

Спадът е бил толкова рязък, че обемите на износа са се оказали под равнищата си от началото на годината след отчитането на сезонния фактор и промените в износните цени. Това заяви шефът на China Economics в Capital Economics Джулиaн Евaнс-Причaрд. „Това говори за понижено глобално търсене за китайски стоки", добави той.

Рязък скок в износа на коли от Китай

През април китайският износ надвиши леко очакванията с растеж от 8,5 на сто на годишна основа. Разочароващите данни за износа през май са знак, че дългосрочната тенденция е низходяща, каза Хао Хун, главен икономист в Grow Investment Group. Вносът за май се е понижил с 4,5 на сто спрямо предходната година до 217,69 млрд. долара, което е под прогнозата за спад от 8% на анкетираните от Ройтерс икономисти.

Китайският месечен внос е намалял на годишна основа спрямо края на миналата година.  Други анализи на данните сочат признаци на възстановяване на вътрешното търсене.  Джулиaн Евaнс-Причaрд очаква вносът да продължи да се възстановява през идните тримесечия, тъй като положителното влияние на отварянето след локдауните продължава да дава плодове. Китай ще представи данни за инфлацията в петък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.