Увеличението на процента отразява актуализираната оценка на Управителния съвет за перспективите за инфлацията

Европейската централна банка повиши трите си основни лихви с по 0,25 процентни пункта, съобщи институцията на сайта си. Така лихвата по основните операции по рефинансиране - лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица, нараства до 4 сто.

Лихвеният процент по депозитното улеснение, който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ, става 3,5 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение (плащана от банките при заемане на средства овърнайт от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) достига 4,25 на сто.

ЕЦБ: Очакванията на потребителите за инфлацията в еврозоната – все по-позитивни

В коментар относно последното решение от ЕЦБ посочват: „Инфлацията намалява, но се очаква да остане твърде висока за дълго време. Управителният съвет е решен да гарантира, че инфлацията ще се върне своевременно към своята средносрочна цел от 2 на сто. Затова днес той реши да повиши трите основни лихвени проценти на ЕЦБ с 25 базисни пункта”.

Увеличението на процента днес отразява актуализираната оценка на Управителния съвет за перспективите за инфлацията, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисията на паричната политика.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.