До края на годината те вероятно ще се покачат

Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) остави без промяна основните лихвени проценти на заседанието си в четвъртък. Но даде да се разбере, че до края на годината вероятно лихвите ще бъдат повишени още два пъти с по 25 базисни пункта, съобщават Ройтерс и CNBC.

Какво е техническа рецесия, в каквато изпадна еврозоната

Централната банка на САЩ реагира по този начин едновременно на по-силната от очакваното икономика на страната и на по-бавното от желаното забавяне на инфлацията. Бъдещите повишения на лихвените проценти ще „вземат предвид общото затягане на паричната политика, забавянето, с което това затягане се отразява на икономическата активност и инфлацията, както и икономическото и финансовото развитие като цяло", се посочва в съобщението на УФР след края на двудневното заседание.

Очакванията са до края на годината основните лихвени проценти да се повишат от сегашните 5-5,25 на сто до 5,50-5,75 на сто. Половината от членовете на УФР залагат на такова увеличение, трима предвиждат те да достигнат и 6 на сто, а само двама залагат на това лихвите да останат без промяна до края на годината. През 2024 г. обаче се предвижда спад на лихвените проценти с около 100 базисни пункта, заедно с общо намаление на инфлацията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.