Разказва „Дойче Веле”

Технологично енергийният преход вече не изглежда основен проблем. Отказът от изкопаемите горива е осъществим. Каква е ползата от големите слънчеви централи, ако електрическите мрежи, като например в Индия, са остарели. И какви ще са рисковете, ако ядрената енергетика преживее ренесанс по пътя към глобална климатична неутралност? 
 
Фукушима, 2011 г. Земетресение, последвано от цунами и катастрофа на брега. Огромни количества радиоактивен материал са пуснати в морето.
 
Под въздействието на катастрофата Германия започна постепенно премахване на ядрената енергия. В много страни обаче отново се разширява – например в САЩ. Правителството на Байдън е ясно по този въпрос - ядрената енергия е решаващият ключ в прехода към климатична неутралност. Ако изграждаме все повече вятърни и слънчеви системи, те трябва да бъдат подкрепени от електроцентрали, казват от енергийното министерство на САЩ.

Катрин Хъб насърчава развитието на малки електроцентрали. Тези реактори имат само 300 мегавата мощност, вместо 1500 в големите централи.
 
Реакторите от ново поколение са много обещаващи, казва Хъб.

Модулните реактори се произвеждат във фабрики и се сглобяват на място.
 
Учените от технологичния институт в Карлсруе правят експерименти и очакват в следващите 10 години да се появят ново поколение малки модулни реактори (SMR).

А Организацията за ядрена енергия във Виена смята, че SMR реакторите от следващо поколение са бъдещето.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.