Това обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия ще предложи замразените руски активи да се използват в подкрепа на Украйна след края на войната, каза днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя направи изявление по време на втората конференция за възстановяването на Украйна, която се провежда в Лондон.

От Брюксел ще представят съответния план преди лятната почивка, уточни Фон дер Лайен. „Руските активи трябва да се използват, тъй като извършителят трябва да бъде държан отговорен", категорична бе тя.

В Лондон започва двудневна среща на върха за възстановяването на Украйна

В центъра на дискусиите на конференцията е въпросът как компаниите от частния сектор могат да бъдат насърчени да инвестират в Украйна и да подпомогнат възстановяването на икономиката ѝ.  

Френският министър на външните работи Катрин Колона представи нов механизъм за застраховане по риска „война”. По думите на Колона така би трябвало да се покрият инвестициите в страната срещу рискове, свързани с военните действия чрез Френската държавна банка за инвестиции. Министърът допълни, че планът на френското правителство е в съзвучие със застрахователния механизъм, предложен от Великобритания и Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Маргарита Стоянчева