Това ще се случи чрез проекта „Нептун дийп”

„ОМВ Петром” и „Ромгаз” взеха окончателното решение да добиват газ по проекта „Нептун дийп” в Черно море, съобщават румънските медии. Първото производство е планирано за 2027 г. след общи инвестиции за развитие на проекта до 4 милиарда евро. 

Очаква се той да достави общ брутен обем от приблизително 100 млрд. куб. метра природен газ, който ще бъде разделен поравно между двамата партньори. 

20% ДДС на газа се връща: Идват по-високи сметки през зимата

„Румъния ще стане най-големият производител на природен газ в ЕС и нетен износител на природен газ, укрепвайки сигурността на доставките”, се казва в прессъобщение на „ОМВ Петром”. Очаква се проектът да допринесе за 50% увеличение на оперативната печалба на компанията през 2030 г.

Периметърът на „Нептун Дийп" в Черно море е с площ от 7500 кв. км и се намира на разстояние приблизително 160 км от брега, във води с дълбочина между 100 и 1000 м. Първото откритие на природен газ беше направено през 2012 г. Общите разходи за проучване и оценка до момента възлизат на повече от 1,5 млрд. евро.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.