Това се случи заради солидните заеми, вземани от правителството

Държавният дълг на Великобритания премина границата от 100% от брутния вътрешен продукт на страната, след като през май заемите, вземани от правителството, нараснаха повече от двойно. Това сочат официални данни, цитирани от ДПА.

Според Националната статистическа служба (ONS) нетният дълг в края на май е достигнал 2,6 трилиона лири (3,3 трилиона долара) или 100,1% от БВП. Това се случва за първи път от март 1961 г. насам, с изключение на времето на COVID пандемията. Тогавашните цифри обаче бяха ревизирани надолу, благодарение на сериозния растеж на БВП.

Новият бюджет: 3% дефицит, ръст на пенсии и заплати, без вдигане на данъци (ОБЗОР)

Държавните заеми през май се увеличиха с 20 млрд. лири, най-вече заради схемите на енергийна подкрепа за бизнеса и населението. Те са с цели 10,7 млрд. лири повече от същия месец на 2022 г. и вторите най-високи за май, откакто се води статистика (от 30 години насам).

Министърът на финансите Джереми Хънт заяви, че правителството е трябвало да взема трудни решения, за да балансира бюджета след пандемията и руската инвазия в Украйна. „Ние трябваше да похарчим милиарди, за да защитим хората и бизнеса от ефектите на пандемията и предизвиканата от Путин енергийна криза”, посочи Хънт.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Маргарита Стоянчева