Денков заяви, че „в НС вилнее неофашистка партия", Костадинов смята, че кабинетът е обявил война на формацията му

Напрежението по върховете на властта се покачи драстично. Премиерът, вътрешният и правосъдният министър направиха извънредно изявление срещу партия „Възраждане”. С цитат Николай Денков заяви, че „в българския парламент вилнее неофашистка партия”. Последва остра позиция на Костадин Костадинов, който видя поръчка партията му да бъде ликвидирана.

Министър-председателят е категоричен, че Костадинов призовава за бунтове, агресия и насилие. До този извод Денков е стигнал, след като прочел публикации на лидера на „Възраждане” в социалните мрежи и опитите на парламентарната му група да не позволи на депутати от други партии да застанат на парламентарната трибуна.

В действията на депутатите от партия „Възраждане” кабинетът видя заплаха за националния интерес и европейските ценности. „Ще започна с цитат: „В българския парламент вилнее неофашистка партия, тя шества и в националните медии”, каза премиерът Николай Денков.

Денков: В българския парламент вилнее неофашистка партия

Министър-председателят определи различните публикации в социалните мрежи на „Възраждане” като атаки, както и опитът да се заглуши народният представител Явор Божанков. „Включително и с постове, които са публични - от лидера на партията. Включително с призиви за насилие, което се прояви и по улиците. Този тип действия от страна на „Възраждане” започнаха преди може би две години. Смятаме за напълно неприемливо този тип поведение”, посочи Денков.

Последва реакция от партията: „Днес станахме свидетели на нещо безпрецедентно. Нещо, което в най-новата история за първи път се случва. Българското правителство, или това, което беше назначено от американския посланик за българско правителство, обяви война на една българска политическа партия. Стана ясно, че за пореден път чете инструкции. Ние от „Възраждане” не признаваме това правителство от първия ден, в който беше съставено”, каза лидерът на партията Костадин Костадинов.

Правосъдният министър също влезе в атака, като заяви, че „депутатският имунитет не е привилегия”. „Не можем да допуснем като демократично общество насилието в политическия процес да стане норма”, подчерта Атанас Славов.

От прокуратурата обявиха за NOVA, че заедно с ДАНС и ГДБОП започват проверка. Причината - пост на Костадинов във Facebook, в който пише, че било дълг на всеки нормален гражданин да направи всичко по силите си, за да може „тази уродлива измет да бъде унищожена.” Проверката трябва да установи дали е подстрекавал към омраза или насилие.

„Това, което се случва, е, че нашите думи непрекъснато биват изкривявани. Ние, които осъждаме насилието, защото това, което аз съм написал, е в отговор на пропагандираното насилие, сме обвинявани, че искаме да упражним насилие. Ние, които говорим срещу фашизма, сме обвинени, че сме фашисти. Истината е, че живеем във времето на Оруел, „1984”. Нас ни управлява министерство на истината”, добави Костадинов.

Докато се спори за думите, МВР ще следи изкъсо действията на партийците. „Лично съм се разпоредил на директорите на областните дирекции на МВР да бъдат особено внимателни и да се намесват адекватно, когато има отявлени изяви за провокации към бунтове, въстания, напрежение и насилие”, уточни вътрешният министър Калин Стоянов.

„Апелираме към другите институции и партии да кажат ясно своето отношение. Също така, призоваваме партия „Възраждане” да се върне към действията, които съответстват на законите на страната”, апелира премиерът Денков.

NOVA потърси за коментар и посолството на САЩ в София. Оттам отговориха, че нямат намерение да отговарят на „всички безумни конспиративни теории или провокативни политически изявления, чиято цел е да всяват страх и да пораждат разделение”.

„Това, върху което се фокусираме, е да продължаваме да надграждаме нашето историческо приятелство и партньорство с България в името на нашите общи интереси и споделени ценности”, се казва още в позицията на посолството нa САЩ в София. 

От „Възраждане” съобщиха, че са внесли искане в Народното събрание премиерът Николай Денков да бъде изслушан заради думите си от днес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.