Колата ще се конфискува само, ако нарушителят е неговият собственик

В сила от днес - съдът вече може да отнеме автомобила ви, ако шофирате с алкохол или наркотици в кръвта. Това ще се случва при следните хипотези:

- Ако се установи над 1,2 промила алкохол или при повторно нарушение с над 0,5 промила в кръвта. Освен отнемането на автомобила са предвидени и затвор от 1 до 5 години и глоба от 200 до 1500 лв., в зависимост от това дали става въпрос за рецидив.

-Според промените в Наказателния кодекс, до отнемане на автомобил ще се стигне и, ако шофьорът е хванат да кара дрогиран. Тук също има глоба и затвор- от 1 до 5 години и от 500 до 1500 лв., отново според това дали става въпрос за първо или повторно нарушение.

Важно уточнение - автомобилът ще се иззема само, ако нарушителят е неговият собственик. Ако зад волана е друг човек - роднина, близък или служител във фирма, то той ще трябва да плати равностойността на превозното средство като глоба.  Именно такава солена сметка очаква да получи и шофьор на камион, който тази сутрин беше засечен с над 3 промила алкохол в Бургаско.

Колко са свободните места, на които ще бъдат гарирани иззетите автомобили - не е ясно. Тепърва полицията ще започне да търси варианти, тъй като се очаква колите да са огромен брой. Ето и пример - ако тази мярка беше в сила от началото на годината, а не от днес, то само в Бургас до този момент щяха да са иззети над 610 превозни средства. И  това важи не само за коли, но и за автобуси и камиони. Стига, разбира се, да са собственост на нарушителя.

Само няколко часа след влизането в сила на поправките в Наказателния кодекс, вече са факт и първите сурови наказания. Полицията и прокуратурата в Бургас се отчетоха първи.

„Буквално от снощи имаме 2 случая. В единия имаме шофиране след употреба на алкохол. Тестът с дрегер показа 3,02 промила, а водачът управлявал тежко транспортно средство. Вторият случай е за наркотици - управляван е лек автомобил”, заяви комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас.

При какви условия ще се отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори?

След като автомобилът бъде иззет от полицията, трябва съдебно решение, за да бъде конфискуван. Следващата стъпка е НАП да организира търг и ще продаде автомобила. Но възможно е и съдът да реши да го върне. Процес, който може да отнеме години.

„Какво правим, ако колата ми е седяла 2 години на паркинга абсолютно без никакъв контрол? Да не говорим, че често биват и обирани на този паркинг колите”, пита Елица Буенова, адвокат при пътнотранспортни произшествия.

Много вероятно е колата ви да се окаже принудително на паркинг и без да сте карал пиян или дрогиран. Причината за това е, че в закона вече е записано - ако предизвикате катастрофа по непредпазливост, при която има загинал или тежко пострадал, пак може автомобилът да бъде отнет от полицията. Юристите и тук откриват пропуск.

„При престъплението, при което вие нарочно убивате някой с автомобил – случаят на Милен Цветков, така известният евентуален умисъл, там въобще не е предвидено отнемане на автомобил”, категоричен е Калин Ангелов, адвокат.

Иззеха тир и лека кола, управлявани от "почерпени" шофьори

Изземане няма да има, ако шофьорът на автомобила не е негов собственик. Така, ако полицията хване пиян шофьор на тир, както вече се случи тази сутрин в Бургас, камионът ще остане при собствениците му, но шофьорът ще трябва да плати като глоба, колкото струва тежката машина. Тук адвокатите виждат опасност от корупция.

„Ще се окаже, че шофьорите, които карат след употреба – не шофират скъпи автомобили.
В един момент ще се наложи да плащаш равностойност 100 000 лева – ще видите как ще се намери начин да си карал „Лада” за 150 лева”, подчертава Калин Ангелов, адвокат..

Промените предвиждат възможност автомобилите да се отнемат и ако шофьор откаже тест за алкохол и наркотици без медицински причини, ако е предизвикана катастрофа в населено място и водачът се е движил с над 50 км/ч. По-тежки вече са и наказанията, ако шофьор няма книжка, избяга от местопроизшествието или блъсне пешеходец на пътека.