Какво следва след края на хартиената трудова книжка

С промените в Кодекса на труда за първи път ще се уреди правото на изключване от електронна трудова среда. Служителят, работещ от разстояние, не е длъжен да отговаря на съобщения от страна на работодателя извън работно време. Това е началото на правото на изключване от цифрова работна среда. Това заяви Величка Микова от КНСБ за "Твоят ден".

По думите ѝ в момента в Кодекса на труда не е разписано да не се търси отговорност от работника, ако не отговаря в неработно време. "Това категорично трябва да се упомене, за да не изглежда служителят уязвим и да се страхува от последиците. Когато автоматизирано се вземат решения за труда на работещите от разстояние, това ще подлежи на човешки контрол", посочи Микова.

Празни офиси в Германия: Работата от вкъщи остава по-предпочитана

Тя смята, че премахването на хартиената трудова книжка е добро предложение. "Очаква се трудовият регистър на НАП да стане електронен, а трудовата книжка да се нарича електронен трудов запис. Хартиената книжка остава като доказателство пред НАП за всички данни до момента на влизането в новия закон в сила", обясни Микова.

Според Теодор Дечев от АИКБ освен при форсмажорни обстоятелства работодател не следва да звъни на работник в почивния му ден. "Правилата за работа от вкъщи са разписани още през 2002 г., сега наблюдаваме мижави изменения. Въпрос на възпитание е работодателите да ги спазват. Промените, които се направиха наскоро, са уточняващи", подчерта той.

За него електронната трудова книжка е естествен процес, към който е време да се премине. 

Целия разговор гледайте във видеото.