Според Брюксел София и Букурещ вече са изпълнили всички препоръки по Механизма за сътрудничество и проверка

Европейската комисия прекрати специалния мониторинг над България и Румъния. Решението беше обявено от Брюксел и потвърдено от министерствата на правосъдието и на външните работи у нас.

Комисията каза, че решението е резултат от реформите, които са направени в съдебната система и укрепването на върховенството на закона в двете страни. Вече е свършена и работата по конкретни задачи, които бяха дадени, като препоръки в последните докладите за отделните държави.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен с влизането на България и Румъния в Европейския съюз през 2007 г. Той беше наречен преходна мярка, но остана в сила 16 години.

Целта му беше ЕК да следи и улеснява реформите на съдебните системи на България и Румъния. Също така да наблюдава борбата с корупцията и специално по отношение на България - борбата с организираната престъпност.

„Днешното решение отразява позицията на Европейската комисия, че България и Румъния са изпълнили поетите задължения по механизма”, заяви Кристиан Виганд, говорител на Еврокомисията.

„Огромна победа”, „Признание”, „Значителен успех”: Реакцията на политиците за края на мониторинга на България

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и заместник-председателят Вера Юрова формално поздравиха България и Румъния с отпадането на механизма. В посланието на германката се казва че "двете страни осъществиха важни реформи в последните години".

Продължаването на работата на Механизмът за сътрудничество и проверка често беше сочено като един от показателите, че България и Румъния не са готови за друга важна крачка - влизането в Шенгенското пространство. Комисията отново напомни, че тяхната позиция е че двете страни трябва да бъдат приети. Но днешното решение не придвижва въпроса.

„Комисията никога не е правила връзка между Механизмът за сътрудничество и проверка и приемането в Шенген. Това са отделни направления на работа, всяко със своите изисквания”, посочи Виганд.

България и Румъния ще продължат да бъдат оценявани както това се прави за останалите страни в Европейския съюз. Чрез годишните доклади за върховенството на закона. Те всъщност са по-обширни и детайлни от отпадналия механизъм.