В момента те са в Тел Авив при приятелско семейство

„От 25 години сме в Израел. Мислехме, че сме видели всичко, но такова нещо не сме си и представяли”. Това каза пред NOVA Ивайло Панчев. Той и семейството му са успели да избягат от терористите от „Хамас”. В момента са в Тел Авив при приятелско семейство.

Всичко започнало със сирени и ракетна атака. „Влязохме в бомбеното укритие в нашата къща. Бяхме шестима. Дъщеря ми е офицер в армията и за наш късмет беше с нас. Започнахме да чуваме стрелба. След около половин час разбрахме, че тактиката им е била да отвлекат вниманието с много изстреляни ракети, да се разруши граничният кльон и след това да се влезе с пикапи и мотори. Ние сме на 4 км. Това значи, че с мотор или кола могат да стигнат до нас за 3-4 минути”, разказа Ивайло Панчев.

„Ние живеем в кибуц, първа къща сме. Ако не беше намесата на нашата група за бързо реагиране, щяхме да сме първите жертви”, разказа още той.

Българка в Израел: Близо 30 души, включително бебе, чакаме евакуация на летището в Тел Авив

От техния кибуц има един убит и двама ранени. „Има и един вероятно отвлечен. Намериха колата му на едно кръстовище, изоставена, цялата изпръскана с кръв. Нямаме данни дали е жив”, каза Панчев.

Той обясни, че групата за бързо реагиране е съставена от запасняци в армията, членове на кибуца, хора на възраст около 50-60 години. Тяхната задача е да задържат първата линия, докато армията пристигне. Отрядът е доброволен, съставен от около 15-16 души. На помощ в този ден са се притекли и техни близки, войници, прибрали се у дома за уикенда.

„Доколкото разбрахме, са удържали на престрелка срещу над 60 човека. Близо 4-5 часа са удържали линията”, разказа Ивайло Панчев.

Той и семейството му са били в затворени в укритието около 7-8 часа, докато не им кажат, че армията е влязла.
„Проверяваха къщите една по една за укриващи се терористи. Вечерта в събота имаше прозорец за евакуиране, но не го хванахме, защото приготвяхме вечеря за войниците. Имаше опасност от нова атака и ни забраниха да излизаме. В неделя сутринта се организирахме, имаше ескорт от войници, които евакуираха почти целия кибуц. Логистиката беше сложна. Стигнахме до вратата на кибуца, но ни върнаха към бомбено укритие, защото мислеха, че има заплаха от атака с дронове”, разказа Панчев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК