Според информационни агенции се очаква отваряне на граничния пункт „Рафа” с Египет

Мирното население в Ивицата Газа и хуманитарните организации в региона са в очакване на временно прекратяване на огъня в Южна Газа. Според част от информационните агенции се очаква отваряне на граничния пункт „Рафа” с Египет, откъдето да се достави хуманитарна помощ.

“Египет е подготвил значителна помощ за хората в Газа. Пунктът "Рафа" ще бъде отворен. Заедно с ООН, Израел и други участници, изготвяме механизма, по който да се получава помощта”, съобщи Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.  

По всичко личи, че тече подготовка поне в едната посока "Рафа" да заработи. Тази безкрайна редица камиони е от египетската страна, натоварена с храни, вода и друга помощ. Египет каза, че помощта не отива при нуждаещите се, защото Израел не им сътрудничи. Но дори камионите да влязат, сякаш няма надежда, че събралите се пред портите цивилни ще могат да избягат от Газа.

"Дойдохме до пункта, надявайки се че поне тук ще е безопасно. Но обстрелваха дори улица "Рафа". Не знам какво да правим. Дойдохме въпреки че знаем, че няма да отворят, но и тук не е безопасно. Осем дни сме без ток, без вода. Това не е живот", каза Хадел, жителка на Газа. 

На този фон, израелските военни части продължават да се разполагат по границата с Ивицата Газа в очакване на мащабна сухопътна офанзива. Интензивните въздушни удари миналата седмица унищожиха цели райони от палестинския анклав, но не успяха да спрат „Хамас” да изстрелва ракети към Израел.

Израел продължава подготовката за мащабна сухопътна офанзива в Ивицата Газа

Досега повече от 600 000 души са потърсили подслон в южния град Хан Юнис. Водата беше пусната отново, но липсата на ток прави изпомпването ѝ невъзможно.
„Заради големия брой хора в лагера няма вода. Затова реших да стана доброволец и да нося вода с количка от далечните райони, които са по-опасни”, каза жителят на Хан Юнис Мохамад Джамал.

На дипломатическата сцена се полагат усилия за избягване на тежка хуманитарна криза и разрастване на конфликта. Американският държавен секретар ще направи пореден опит за ограничаване на последиците от очакваната сухопътна офанзива в Ивицата Газа. След натоварена обиколка в Близкия изток, Блинкен ще се върне отново за разговори в Израел.

„Израел има правото, а дори и задължението, да се защитава от тези атаки на „Хамас” и да се опита да направи всичко възможно това да не се повтори. От значение е начинът, по който го прави - който би потвърдил общите ценности, които имаме за човешкия живот и човешкото достойнство. Да се вземат всички възможни предпазни мерки, за да се избегне нараняването на цивилни граждани”, каза държавният секретар на САЩ.

Българин в Израел: Много е трудно да гледаш познати лица сред загиналите и изчезналите

Той заяви още, че лидерите на арабските държави, които е посетил, са решени да спрат разпространението на войната. Все повече обаче растат опасенията, че увеличаването на жертвите сред палестинците ще предизвика намесата на Иран.

„Обезпокоени сме от възможността за ескалация и разширяване на конфликта. Не искаме да виждаме как, който и да е участник, било то държавен като Иран или друга терористична групировка като „Хизбулла”, разширява този конфликт, откривайки допълнителни фронтове”, подчерта говорителят по националната сигурност към Белия дом Джон Кърби.

Все по-голяма тревога предизвиква и съдбата на заложниците. Израел съобщи, че са с над 40 души повече, отколкото се смяташе досега.
"Досега сме известили 291 семейства на убити войници. Прегръщаме опечалените семейства, вие сте в сърцата ни. Също уведомихме семействата на 199 заложници, държани в Газа. Това е основен национален приоритет. Събираме разузнавателна информация, работим по освобождаването им непрестанно", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия. 

В Израел вече имаше пресконференция и протести на семейства на заложници. Някои от близките смятат, че държавата не прави достатъчно и съдбата на роднините им е оставена на втори план.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК