Според дипломата заради конфликта в Близкия изток може да се очаква нова бежанска вълна

„Заради напрежението между правителството и президента не използваме Консултативния съвет за национална сигурност. По отношение на националната сигурност не трябва да има политически разминавания”. Това заяви в „Твоят ден” по NOVA NEWS дипломатът Стефан Тафров. Той определи като добра стъпка свикването на Съвет по сигурността към Министерския съвет.

„Това, което ще се случи в Ивицата Газа в не толкова далечно бъдеще, ще доведе до много бежанци оттам. Част от тези бежанци ще се опитат да преминат в Европа. Сред тези цивилни ще има и ислямисти”, заяви Тафров. По този повод той призова службите у нас да работят активно, за да докажат надеждността си пред европейските ни партньори.

Премиерът свиква Съвет по сигурността

Дипломатът каза още, че се наблюдава активиране на радикални елементи в Западна Европа заради конфликта между Израел и „Хамас”. Той даде пример с атаката в Белгия, където бяха убити двама футболни фенове.

Според Тафров всяка сухоземна операция в Ивицата Газа ще постави в риск живота на заложниците, които „Хамас” държи след нахлуването в Израел. По тази причина трябва да се доизясни целта – дали Ивицата Газа ще бъде окупирана. „Именно затова в сътрудничество със САЩ и ЕС израелците уточняват тези въпроси, така че операцията в Газа да не наруши сигурността в Израел”, допълни Тафров.

Защо се бави офанзивата на Израел в Ивицата Газа?

По думите му операция в Ивицата Газа се налага, тъй като Израел не може да си позволи да има на границата си толкова голяма заплаха за сигурността.