Извънредната среща на ОИС се провежда в гр. Джеда

Страните членки на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) би трябвало да наложат санкции на Израел и да обявят за персона нон грата всички израелски посланици, заяви иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от Ройтерс.

В саудитския град Джеда се провежда извънредна среща на ОИС, на която се обсъжда ескалацията на конфликта между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас". При експлозия в болница в Газа снощи загинаха стотици палестинци.

Аятолах Али Хаменей: Израелските лидери на съд за престъпления срещу палестинците

Контролираните от "Хамас" власти в ивицата Газа заявиха, че взривът е резултат от израелски въздушен удар. Израел твърди, че експлозията е била причинена от заблудена ракета, изстреляна от палестинската групировка "Ислямски джихад".

"Външният министър (на Иран) призовава за налагане на незабавно и пълно ембарго на Израел от всички ислямски страни, включително петролни санкции, в допълнение към прогонване на посланиците, ако са били установени отношения с ционисткия режим", пише в изявление на иранското външно министерство.

Тодор Чобанов: В Газа децата от малки се учат да убиват евреи

Амир Абдолахиан призова освен това да бъде създаден екип от ислямски правни експерти, които да документират потенциални военни престъпления, извършени от израелци в Газа.

Припомняме, Иран няма дипломатически връзки с Израел.

На среща в Доха Иран и "Хамас" обсъдили укрепване на оста на съпротивата срещу Израел 

Припомняме, Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) е международна организация на ислямските държави. Създадена е като Организация Ислямска конференция (ОИК), тя е преименувана е през 2011 г. В нея членуват 57 държави от Близкия изток, Африка, Централна Азия, Кавказието, Балканите, Югоизточна Азия, Южна Азия и Южна Америка. Официалните езици на организацията са: арабски, английски и френски. Членството на Турция в Организацията за ислямско сътрудничество временно е спряно.

Източник: БТА, Асен Георгиев