А целта е израелци и палестинци да не могат да живеят заедно в мир, каза професорът

„Това, което се случи с болницата в Газа, постигна политическите цели на хората, които стоят зад него. Целта е евреи, араби, израелци и палестинци да не могат да живеят заедно в мир. Всеки опит това да се случи среща съпротивата на терористичните организации „Хамас”, „Ислямски джихад”, „Хизбула” от Ливан, с подкрепата разбира се на държави като Иран”. Това коментира в студиото на „Здравей, България” проф. Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом”.

„Това, което се случи преди 13 дни, този най-зверски терористичен акт в човешката история, когато 1400 души бяха зверски заклани в рамките на няколко часа, трябва да е сериозен сигнал, че нещо се случва. И ако не вземем мерки, може да се случат още много лоши неща. Светът, за щастие, в голямата си част остро осъди този терористичен акт. Щастлив съм, че българският народ, в лицето на българските политици и общественици, още в самото начало заеха ясна и категорична позиция, осъждайки тероризма и изразиха своята подкрепа за Израел”, коментира проф. Оскар.

Израел обвини „Ислямски джихад” за удара по болницата в Газа

„Трябва да вярваме в мира и разбирателството. Ако не вярваме, това значи, че терористите са постигнали най-голямата си цел – хората да живеят в непрекъснати конфликти”, смята той.

Според него „Хамас” и сродните ѝ терористични организации са основната пречка за един траен и сериозен мир между израелци и палестинци.

„Случаят с болницата в Газа е показателен, трябва да си изведем поука. Първо от прибързаните заключения, които много международни медии, политици и общественици, включително в България, направиха, обвинявайки Израел. По този начин те приравниха израелската армия с терористичната организация „Хамас”. Не, израелската армия никога не би нарушила своите морални принципи и международното право и не би убивала целенасочено цивилно население”, каза Оскар.

„Смисълът на това, което правим, е мирът и по-добрият живот. Израелската армия е високо хуманна и морална институция, чиято цел е да брани и защитава Израел”, подчерта Оскар.

Той коментира, че вече има достатъчно доказателства, които сочат, че болницата в Газа е ударена от ракета, изстреляна от групировката „Ислямски джихад” по град Хайфа.

Конвои с хуманитарна помощ се отправиха от Египет за Газа

„Опитвам се да гледам философски. Така както най-голямата трагедия в историята – Холокоста, беше в основата на създаването на ЕС, вярвам, че случилото се последните седмици в Близкия изток ще помогне на съвременния свят да погледне по различен начин на региона, на взаимоотношенията между евреи и араби и това ще даде тласък на мирните преговори между Израел и съседните Арабски държави. Най-важният мирен договор е със Саудитска Арабия. Вярвам, че Газа може да се превърне във втори Дубай”, каза Александър Оскар.

Той е категоричен, че „Хамас” не представлява палестинския народ. „Може да има подкрепа в Ивицата Газа от палестинци, но със сигурност е терористична организация и тя е толкова опасна и вредна за населението на Израел, колкото и за самите жители на Ивицата Газа, които са заложници на тази терористична организация. Тя и нейната мракобесна идеология трябва да бъдат съкрушени”, заяви проф. Оскар.  

„Вярвам, че евреи и араби могат да живеят в мир. „Хамас” е терористична организация и не можем само да стоим и да се надяваме да не правят нищо лошо. Трябва да се направи всичко такива организации да бъдат унищожени, инфраструктурата им да бъде унищожена. Както доброто и злото са в непрекъсната битка, ние трябва да сме пазителите на доброто и винаги да се опитваме да не допускаме злото да завладее света”, каза Оскар.

Неговите най-близки роднини живеят в Северен Израел, близо до границата с Ливан.

„За съжаление Северен Израел също е обект на терористични нападения от страна на „Хамас”. „Хизбула” също изстрелват ракети по Северен Израел ”, коментира проф. Оскар.  

Той обясни, че засега няма потвърждение за това, че един от отвлечените 200 души, е с българско гражданство.

„Вярвам и трябва да бъдат спасени и имам усещането, че ще се завърнат по домовете си живи и здрави”, каза проф. Оскар.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК