Мигрантският натиск се увеличава, полицаите са недостатъчни

Кметът на град Болярово Христо Христов иска с писмо до вътрешния министър Калин Стоянов да бъде възстановено закритото гранично полицейско управление в града. Настояването ще бъде внесено следващата седмица, съобщи Христов.

168 бежанци са заловени на българо-турската граница от началото на годината (ВИДЕО)

„То беше с много лека ръка закрито. Смятам, че по най-бързия начин трябва да се предприемат действия от държавата“, заяви Христов. Ще се търси и подкрепата на областния управител на Ямбол и депутатите от региона, посочи кметът. Той определи това като една от първите задачи на общинското ръководство в новия мандат.

Недоволство в Болярово заради закрито гранично полицейско управление

Граничното полицейско управление в Болярово беше закрито през юни 2022 г. със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. След реформата служителите бяха пренасочени към структурите в Елхово, Малко Търново и Резово.

Впоследствие дейността на граничното управление бе частично възстановена по разпореждане на вицепремиера и министър на вътрешните работи в служебното правителство Иван Демерджиев. В създаденото териториално поделение бяха изпратени 40 гранични служители.

Заловиха 33-ма нелегални мигранти край Болярово (ВИДЕО)

Според кмета на Болярово броят на граничните полицаи е недостатъчен за охрана на 38 километра от българо-турската граница, която често е преминавана незаконно от мигранти, след закриването на структурата.

Как живеят хората в граничните населени места

Източник: БТА, Мира Безус