Александър Маринов и Светослав Малинов с коментар по темата

Всички политически сили, които подкрепят правителството изразиха намерение да внасят сериозни корекции в текстовете на бюджета за следващата година. Това каза в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS проф. Александър Маринов, социолог и бивш председател на Стратегическия съвет към президента. Според него финансовият министър се чувства като независим властелин и отрича, че се предвижда продажба на държавни земи, а парламентарните комисии са потвърдили, че е имало такова предложение.

ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА: Бюджет 2024 - на обсъждане в парламента

„Освен политическите критики към бюджета, има унищожителни критики от всички авторитетни финансови експерти в страната. Няма сериозен авторитет, който да смята, че това е реалистичен и изпълним, добър бюджет”, каза той. По думите му рисковете да влезем в новата година без приет бюджет са по-малко, отколкото да влезем с калпав такъв.

Правителството одобри проекта на Бюджет 2024

Според проф. Светослав Малинов в момента сме  в най-разгорещената част от дебата за бюджета. „Много често се пускат различни предложения, дори само, за да се тества настроението сред опозицията. Дебатът предстои, бяха направени заявки за сериозни промени. Парламентарната опозиция няма как да не се възползва, те имат потенциала за сериозен дебат”, добави той.

Малинов допълни, че безспорно има оптимистични параметри в бюджета, свързани с икономическия растеж и инфлацията. 

Целия разговор гледайте във видеото.