Страната може да кандидатства за финансиране по Програмата за устойчивост

Международният валутен фонд (IMF) е готов да подкрепя Аржентина и страната може да кандидатства за финансиране през обявената през 2022 г. Програма за устойчивост (RST), заяви изпълнителният директор на фонда Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Очаква се по-късно днес тя да се срещне с новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей по време на визитата му във Вашингтон, предава БТА. Милей разговаря онлайн с Георгиева в петък, а дискусията беше описана от шефката на МВФ като "много сериозна и конструктивна".

МВФ очаква растеж на световната икономика от около 3% за следващите пет години

"Нека да видим как ще се развият отношенията, но първата стъпка е положителна", посочи Георгиева в интервю за Ройтерс. "Аржентина може да си помогне най-добре като вземе мерки по отношение на натрупалите се макроикономически дисбаланси. Ние с готовност ще помагаме по отношение на инфлацията и ще създаваме условия за растеж на частния сектор, заетостта и икономиката като цяло".

Във Вашингтон Милей ще се срещне със съветника по сигурността на президента на САЩ Джо Байдън, след като обядва с бившия президент на САЩ Бил Клинтън.

Източник: СС, БТА