ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не излязат от окопите си, призова той

Нужно е договаряне в Общинския съвет кой да е председател, а не вземане на решение на национално ниво. „Партиите ще предложат отново своите номинации за председател на Общинския съвет, както предложиха и на миналите две заседания. Теоретично изборът може да продължава дълго, но ако се повтори или потрети ситуацията, може да говорим за криза в местния парламент. Ако утре не изберем председател на Общинския съвет, би трябвало инициативата да се поеме от всички партии в Съвета – да излъчат свои представители”. Това заяви общинският съветник Вили Лилков в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Калоян Паргов: Местната политика не винаги е отражение на националната

За диалога в съвета той каза, че е важно ГЕРБ да излязат от окопа. „Те не участват в разговори с ПП-ДБ, трябва да ги чуем и тях. Не би трябвало да допускаме въпроса (за избор на председател на Общинския съвет) да се решава от политическите централи. Не е изчерпан варианта да се намери формула от самите партии в Съвета. Ще бъде лош знак, ако се вдигне белия байрак и се каже да се споразумяват партиите на национално ниво”, допълни Лилков, който беше кандидат за кмет на София. Той си обясни ситуацията с натрупани обиди между партиите по време на кампанията, които още не могат да се преодолеят.

За проведената среща с ПП-ДБ на тримата избрани общински съветници от КОД той обясни, че са обсъждали само политики и не е имал предложение той да стане председател на Общинския съвет в София. По думите му, ако изборът е компромис, това ще бъде траен печат върху фигурата на председателя.

Терзиев: До 30 ноември ще намерим решение, за да се задвижи работата на Общинския съвет

„Проектът на план-сметката за чистотата на София е представен на публично обсъждане, би трябвало до декември да бъде приет. Около 270 млн. лева е тя, има и 37 млн. лева вземания, несъбрани от граждани за минали години. Не се предвижда увеличение на данък „смет”. Ако не приемем план-сметката на София, ще работим с тази от 2022 г.”.

„1,6 млрд. лева е дългът на „Топлофикация”. От 2012 г. дружеството няма положителен резултат”, каза съветникът. Като причина за този голям дълг той посочи сложната лихва, която я няма никъде в ЕС. 

Кметът на София: Обмисля се гратисен период за забраната за влизане на част от автомобилите в центъра

Старите коли замърсяват въздуха, но те плащат и по-големи данъци за това, каза Лилков по повод обсъждането да се забрани влизането на стари автомобили в центъра на града.