Те са се договорили за регламент, по който да се избират регулаторите

Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са се договорили за регламент, по който да се избират регулаторите. Целта е да не се допускат конфликти, подобни на този във връзка с избора на подуправителя на НЗОК. Това стана ясно от съвместно изявление на съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и финансовия министър Асен Василев.

Политическо напрежение: Скандалът между ПП и ДПС при избора на подуправител на НЗОК

Заради постигнатото съгласие по новия регламент, лидерите на двете формации ще помолят новоизбраните управител и подуправител на Касата да си подадат оставките, за да може изборът им да мине по новия регламент.

„Всички решихме да направим крачка назад, да ги помолим да си дадат оставката и заедно, с целия пакет регламент как ще се избират оттук нататък регулаторите, да спрем да се обвиняваме”, посочи Борисов.

Борисов: Имахме "пакетна сделка" за НЗОК - управителят да е от ПП, а подуправителят - от ГЕРБ

„Проведохме разговори и стигнахме до решение, че вчерашната процедура по избор на подуправител на НЗОК не е нормативна. Разбрахме се да започнем разговори за регламент, който да бъде подписан най-накрая за това как ще бъдат излъчвани и попълвани регулаторите. Този регламент ще гарантира съгласието в рамките на партиите, които подкрепят управлението”, допълни съпредседателят на ПП-ДБ.

Денков: Ако не се върнем в правилната посока, от правителството няма смисъл

„Съгласни сме. Бяхме на разговора - разумно е този регламент да бъде направен в партиите, които подкрепят правителството и конституционното мнозинство. Ще участваме в това. Премиерът, ако започне да работи за хората, ще разговаряме с него. Пълна подкрепа има вицепремиерът Мария Габриел”, посочи председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

На този фон министър Василев уточни, че за първи път от над 20 години през ноември държавата ще е събрала повече данъци, отколкото е похарчила. „Ще имаме намаление на дефицита от 0,8%, както беше в края на октомври, на 0,6% в края на ноември”, каза той.