Той ще защитава и земеделските стопани

Градските жители, които търсят тишина и спокойствие в пасторалната френска провинция, в бъдеще ще имат по-големи затруднения да съдят фермерите заради кукуригащи петли, мучащи крави и вонящи прасета, след като парламентът прие нов закон. Той ще защитава земеделските стопани.

Жителите на градовете, които се преместват в провинцията, вече няма да могат да дават под съд съседите си заради шума, който в тъмната част на денонощието вдигат тракторите, или заради работата в местната пекарна. Стотици конфликти със съседи заради шума и миризмата са натоварили местните съдилища, които сега ще бъдат облекчени.

Франция повишава риска от птичи грип до "максимум"

Случаят с млекопроизводител, осъден да плати на съседите си 100 000 евро и да преустрои обора си, влезе в заглавията на вестниците. През 2019 г. съдът се произнесе в полза на петела Морис, на когото беше разрешено да продължи да кукурига въпреки жалбите на съседите i собственици на ваканционни къщи, които смятаха, че правата им са нарушени.

През 2021 г. беше приет закон, който имаше за цел да определи така нареченото "сетивно наследство" на френската провинция и да го защити. То включва шумовете и миризмите, характерни за природните зони и земеделските земи.

Източник: Пламен Йотински, БТА