Прокуратурата разследва ощетяване на дружеството с над 90 хиляди лв.

Скандал във ВиК-Бургас - прокуратурата обвини в престъпление по служба шефа на дружеството Цветан Мирчев. Това става след акция на полицията по сигнали за злоупотреби. Междувременно, обвиненият шеф е обявил, че уволнява 8 служители на висши експертни длъжности. Те смятат, че това е отмъщение, защото са свидетелствали при разследването.

В края на ноември „Икономическа полиция” влезе в дружеството, а директорът беше арестуван и срещу него започна разследване. Вчера, в края на работния, ден 8 ръководители на отдели във фирмата получили заповедите си за освобождаване с мотива „избор на екип”.  

Показанията на главният юрист пред полицията били подкрепени с документи. „Смятам, че законът е нарушаван многократно и не само - той е заобикалян и се вижда”, каза Десислава Златева.

Служители на ВиК-Бургас са били освободени, след като свидетелствали срещу директора

Сред освободените е и началникът на отдел „Обществени поръчки”. „Отказах да се съобразя с изискванията за пускане на една обществена поръчка. Подробно съм обяснила в полицията. Имаше незаконосъобразни критерии, които обясних на изпълнителния директор. Каза ми се, че така трябва да бъде пусната поръчката”, посочи Йорданка Керанкова.

Главният енергетик в дружеството пък дал сигнал за забавени плащания на тока. „Тази сума е щета - пряка щета за дружеството”, категоричен е инж. Демир Демирев.  

NOVA потърси на работното му място административния директор за коментар. „Не съм оторизиран да говоря. Довиждане и приятен ден”, бяха думите на Цветомир Дойчев.

Следобед шефът на ВиК Цветан Мирчев пристигна в Областната дирекция на полицията с адвоката си. Повдигнаха му обвинение за престъпление по длъжност. „Без коментар, оставете ме на мира”, лаконично каза той.

От прокуратурата заявиха, че дружеството е ощетено с 97 421 лв. Спрямо Мирчев е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 20 000 лв.