Премиерът с коментар в „На фокус с Лора Крумова”

Ветото на Нидерландия миналата година ни попречи да влезем в Шенген. Неговото премахване не дойде лесно. Доста работа беше свършена през последните месеци. Това коментира премиерът Николай Денков в „На фокус с Лора Крумова”.

Според министър-председателя причина за предупреждението от Унгария, че страната може да ни наложи вето за влизане в Шенген заради таксата за транзит на руски газ, идва, след като решението не е минало през българския парламент заради двете провалени заседания.

Унгария налага вето на България за Шенген, ако има такса за транзит на руски газ

„Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тази такса не е насочена спрямо Унгария. Вероятно има някакви подозрения. Може да се използва и като повод. Важно е да премахнем този повод и да знаем, че с Унгария не би трябвало да имаме проблеми за Шенген”, каза още той. 

„Блокада пред банката в парламента не трябва да има. Няма как да защитаваш Конституцията, като използваш неконституционни методи. Това е абсолютно безобразие”, категоричен е премиерът.

Орбан вече обяви, че е разговарял с Бойко Борисов по темата с таксата за руския газ. „Няма лошо, че са говорили. Важното е накрая какво е решението. С Борисов не сме разговаряли по този повод”, добави Денков.

„Ако се премахне таксата за руски газ, изчезват проблемите с Унгария за приемането ни в Шенген”, увери той. 

Марк Рюте: България постигна напредък и би било глупаво да упорстваме

Очакванията на министър-председателя са, че парламентът на Нидерландия ще гласува „за” отпадане на ветото за България в Шенген.

Относно позицията на Австрия, той посочи, че се обменят различни варианти. „Последният, който те изпратиха, включваше въздушните и морските граници. Ние искаме да има напредък и по сухопътните граници. Това, с което не би трябвало да се съгласяваме, е да ги няма споменати изобщо сухопътните граници”, уточни премиерът.

Управлението на България

„Ние имахме преговори с ГЕРБ и те завършиха с това, че Мария Габриел ще бъде следващият премиер. Ние държим на това споразумение, следваме го и не виждаме защо трябва да се променя. Ние работим много добре с Мария Габриел”, категоричен е Денков.

Паметникът на Съветската армия

По думите на премиера Паметникът на Съветската армия не е нито военен, нито паметник на културата. „Доколкото разбрах, липсва някакъв документ, в който министърът на културата трябва да разреши след мнение на експертен съвет съответното прехвърляне. Дали това важи за този паметник – очаквам утре Областната управа и Министерството на културата да излязат с официално изявление”, каза още Денков.

Ново развитие по казуса с Паметника на Съветската армия (ОБЗОР)

Той поясни, че демонтажът може да спре само временно, докато се изчистят всички казуси. „За демонтажа мога да кажа, че той се извършва точно по начина, по който е монтиран монументът. Следват се технологичните правила”, увери министър-председателят. И подчерта, че има ясно законово решение паметникът да се премести. „Опитват се да го бавят, но същината е, че този паметник трябва да отиде на друго място”, каза още той.

Интервюто на руския посланик в БНР

Според премиера нито посланици, нито политици трябва да решават какво ще се представя по радиото или телевизията. „От друга страна, едно национално радио и една национална телевизия трябва да имат много ясни правила какво е позволено и какво не. От години се води разговорът дали някои от интервютата, които се водят там, съответстват на етичните стандарти. Крайно време е този въпрос да се реши. Както в националната телевизия, така и в националното радио”, е мнението му.

Българското общество и амбициите на Путин

„Българското общество живее с някаква представа за Русия, която е описана в букварите, по които сме учили в началните класове. Трябва да си дадем сметка, че това е само част от историята. Има и друга част, която не сме учили, и тя не е добре известна за част от обществото”, подчерта премиерът.


Денков предупреди, че вече няколко пъти политици на много високо ниво в Русия правят директни заплахи към различни държави. „Крайно време е да си отворим очите и ушите и да разберем, че има една имперска риторика, която не е позволена в 21 век. Смятам, че България трябва да се подготвя за момент, в който може да бъде заплашена, не непосредствено”, настоя той.

Отношенията с президента

Премиерът е на мнение, че времето на добрия тон между него и държавния глава Румен Радев не е отминало. „Всички трябва да се опитаме да върнем добрия тон”, каза Денков, който посочи, че „толкова пъти” е нападан от президентската институция, но си премълчавал всеки път. Няколко пъти си позволил да отговори, за да е ясно, че има граници, които не трябва да се преминават.

Отвлеченият български кораб „Руен”

Премиерът поясни, че става въпрос за пиратски случай, който няма нищо общо с хутите. Плавателният съд в момента се намира близо до сомалийския бряг. Около него са три военни кораба. „Тъй като моряците са взети като заложници, те в момента са в изчакване. Преговори за откуп ще започнат в най-скоро време”, поясни министър-председателят.

Целия разговор гледайте във видеото.