От юни месец пазарът започна да се уравновесява, смята Владимир Иванов, председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържища

Ще се покачат ли цените на храните за следващата година на фона на войните в Украйна и в Близкия изток и несигурността в Червено море?

Цените на храните в ЕС се стабилизират

Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, има нарастваща неяснота на пазарите на храните и покачване на цените.

"Не се знае какво ще стане през първите три месеца на 2024 г. От юни пазарът започна да се уравновесява. В последните 20 дни измененията са под 1%, има съвсем малки девиации, и то в моменти на засилено пазаруване. Ситуацията като цяло е спокойна. Трендовете са дори в посока надолу. Перспективата през януари при намаляване на търсенето няма да се промени. Сега сме на ценовите равнища от миналата година", обясни той. 

По думите му при свинското и пилешкото месо цените са с между 8 и 10% нагоре спрямо миналата година. "При свинското това са 32 стотинки. Средната цена на едро е 9,70 лева. При кашкавала цената е със 70 стотинки надолу. Захарта, яйцата и олиото също поевтиняват в сравнение с миналата година. Олиото е с драстичен спад в цената заради свръхцената, която имаше. При плодовете и зеленчуците има динамика. Това, което се предлага, е лоша реколта от чужди държави, затова има малко по-високи цени", посочи Иванов.

Относно програмата "Достъпно за вас" за ниски цени Иванов каза, че в нея участват 450 обекта, отличени със специален стикер. "Цената на щанда е най-ниската за съответния продукт с най-добро качество. Кампанията е ефективна. Тя развива конкурентната среда и е добра търговска практика", смята председателят на ДКСБТ. 

Повече гледайте във видеото.