Според преподавателя от Калифорнийския университет руснаците прокарват своята теза, че искат мир, но американците не дават

След месеци политически спорове, американският Сенат одобри помощ за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95 милиарда долара. 60 милиарда от тях са за Киев. Реалното отпускане на тези пари обаче остава несигурно. То трябва да бъде одобрено и от контролираната от републиканците Камара на представителите, които вече настояха помощта да бъде обвързана с още мерки по южната американска граница.

Противниците на помощите за Украйна сред републиканците може да бъдат разделени условно на четири вида. Част от тях смятат, че Америка не трябва да харчи пари по света. Друга част са на мнение, че конфликт с Русия не е правилният конфликт, трети са антидемократи, а четвърти правят всичко, което Тръмп каже. Това коментира в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS проф. Бранислав Сланчев, преподавател в Калифорнийския университет.

Той уточни, че се надява пакетът помощ за Украйна да мине. „Виждаме, че украинците взеха да издъхват на някои места по фронта”, добави Сланчев.

След изказване на Тръмп: Париж, Берлин и Варшава единодушни, че Европа трябва да е готова за всичко

Според него ще бъде грешка от страна на Тръмп да направи Украйна централна част в предизборната си кампания, тъй като подкрепата за страната е сериозна.

"Американците са много на страната на Украйна, нетипично е да има проруски изказвания. Очаквам той да се позиционира, както преди - да говори за границата, за вътрешните проблеми и за Китай”, уточни Бранислав Сланчев.

Анонимни източници на "Ройтерс" твърдят, че Русия е предложила прекратяване на войната в Украйна

По повод излязлата информация, че предложение на Путин за прекратяване на огъня в Украйна е било отхвърлено от САЩ, професорът добави, че официалната позиция на Америка е да не се водят преговори без Украйна.

„Много се съмнявам, че нещо е станало. Руснаците просто прокарват своята теза, че искат мир, но американците не дават. Това се говори от самото начало. Руснаците нямат желание за мир и никаква причина да искат замразяване на конфликта. Това са политически приоми, за да разединят Запада”, добави Сланчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas