Анализ на Ивайло Иванов и проф. Михаил Станчев

Американският Конгрес и съюзниците на САЩ в Европа са били информирани за нова международна заплаха, свързана с руския ядрен потенциал. Данните станаха известни, след като в сряда републиканецът Майк Търнър, председател на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите, направи необичайно и загадъчно изявление, в което предупреди за "сериозна заплаха за националната сигурност". "Ню Йорк Таймс" цитира неназовани официални представители, според които новите сведения са свързани с опитите на Русия да разработи базирано в Космоса ядрено оръжие.

В ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS военният експерт Ивайло Иванов коментира, че тази информация е надеждна. „Знае се, че Русия разработва някаква система, която да бъде разположена в Космоса. Публично не се казва дали това е ядрено оръжие, или космически апарат със захранване от малък ядрен реактор”, заяви Иванов.

Защо духовници в Русия са принудени да се молят не за мир, а за победа

Техниката ще може да заглушава сателитите на противниците на Русия. „Целта е да бъдат прекъснати комуникационни канали, системите за командване и управление на въоръжените сили на САЩ и други страни”, заяви Иванов.

Проф. Михаил Станчев заяви, че Русия има стрегически ракетно-космически войски от 1991 г. В момента имат 320 ракетни комплекса, разположени в различни части на страната.

Путин: Байдън е по-предвидим от съперника си Доналд Тръмп

„Самата идея за използването им в космоса ще ескалира ситуацията по света”, заяви проф. Станчев. Той не изключи възможността темата да е на дневен ред и в контекста на необходимостта от предоставяне на нов пакет от американска военна помощ за Украйна.

Според проф. Станчев Русия прави пореден опит да заплашва света с разполагането на системите от ядрено оръжие в Космоса.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase