Няколко хиляди затворници избягаха от затвор, нападнат от въоръжени банди

Правителството на Хаити обяви извънредно положение и комендантски час в столицата Порт о Пренс. Това се казва в изявление, след като няколко хиляди затворници избягаха от затвор, нападнат от въоръжени банди.

Правителството на Хаити въвежда полицейски час в понеделник, вторник и сряда от 18 ч. до 5 сутринта, както и в неделя от 20 ч. до 5 ч. Решението е взето въз основа на публикуван указ, с който се обявява извънредно положение на цялата територия на Западния окръг, в който се намира столицата Порт о Пренс. 

Масови протести срещу насилието в Хаити (ВИДЕО)

То е въведено за срок от 72 часа, с възможност за удължаване. След нападението срещу националния затвор на Хаити, намиращ се в столицата, при което избягаха неизвестен брой затворници, полицейският профсъюз отправи призив за спешна подкрепа.

Над 40 загинали при наводненията в Хаити (ВИДЕО)

Извършваното насилие от банди в карибската страна отбеляза нов възход, след като временният президент Ариел Анри посети Кения, в опит да договори международна полицейска операция. Споразумението беше подписано в петък, като се очаква кенийското правителство да изпрати 1000 полицаи в Хаити, за да помогне за прекратяването на насилието.

В отсъствието на президента бандите парализираха обществения живот в части от хаитянската столица. Според правителството са било убити няколко полицаи.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Асен Георгиев, БТА