Част от творбите му са свързани с поп културата

По време на олимпийските игри, които ще се проведат тази година в Париж, посетителите вероятно ще открият доста от известните творби на уличния художник Инвейдър, предаде "Асошиейтед прес". 

Подобно на британския уличен художник Банкси, с когото понякога го сравняват, Инвейдър е неуловим - яростно пази своята анонимност и се движи по ръба на закона. Под прикритието на нощта, той лепи своите творби и изчезва, оставяйки характерните си пикселизирани мозайки, изработени предимно от малки керамични и стъклени плочки. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Повечето от творбите му са във Франция и приличат на извънземните от играта Space Invaders. Други пък са натюрморти на плодове или пък портрети на Лу Рийд и Анди Уорхол. Някои са свързани с поп културата –  „Спайдър-мен“, „Междузвездни войни“, „Бъгс Бъни“, „Костенурките нинджа“, пица и др. Творбите му не са на случайни места. Портрет на китариста Джанго Райнхард например се намира на къщата, в която някога е живял, южно от Париж, в Самоа сюр Сен.

След като през 1998 г. на парижка улица се появява първата мозайка на оцветен в син цвят Space Invader с номер PA_01, Инвейдър завладява света, отбелязва "Асошиейтед прес". Към днешна дата има повече от 4000 негови мозайки в населени места на всички континенти, с изключение на Антарктида.

Продадоха творба на Банкси за близо 2 млн. долара (СНИМКИ)

През 1999 г. творения на Инвейдър се появяват по улиците в Лондон, Токио, Лос Анджелис и други градове; през 2000 г. - в Ню Йорк, Женева и други; през 2001 г. – Хонконг, Берлин, Банкок, Мелбърн.

Банкси разкрива собственото си име в забравено интервю

През 2021 г. неговата четирихилядна поред мозайка е залепена на тухлена стена в боливийския град Потоси, на 4000 метра надморска височина в Андите. През 2015 г. Европейската космическа агенция поставя мозайка, озаглавена Space2 на Инвейдър на борда на Международната космическа станция. 

Творба на Банкси се продаде за над 2 млн. долара (СНИМКА)

Париж е предпочитаното от твореца място, особено с наближаването на Олимпийските игри. Когато милионите посетители се стекат във френската столица от 26 юли до 11 август, те ще имат възможността да открият територията на най-интригуващия съвременен уличен художник във Франция, отбелязва Асошиейтед прес.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 

 

Източник: Анна Владимирова, БТА