Той направи своето Великденско обръщение към вярващите

Папа Франциск призова във Великденското си обръщение към вярващите за пълна размяна на военнопленници между Русия и Украйна, както и за осигуряване на достъп за хуманитарна помощ в ивицата Газа, предадоха световните агенции.

„Мислите ми днес са насочени най-вече към жертвите на множеството конфликти, които се случват по света, като се започне с конфликтите в Израел и Палестина, както и в Украйна.... Като призовавам за зачитане на принципите на международното право, се надявам на пълна размяна на всички военнопленници между Русия и Украйна – всички срещу всички!" - каза светият отец от балкон на базиликата „Свети Петър“ пред около 60 хиляди вярващи.

Католическият свят празнува Великден

„Освен това отново призовавам за гарантиране на възможността за достъп до хуманитарна помощ в Ивицата Газа, отново призовавам за бързо освобождаване на заложниците, отвлечени на 7 октомври и незабавно прекратяване на огъня в ивицата“, добави папата.

Великденска литургия премина при строги мерки за сигурност, осигурени от италианските власти, предаде ДПА. Площадът беше украсен както винаги с цветя и растения, много от които са от Нидерландия. Вярващите се радваха на меки пролетни температури от около 20 градуса, но вятърът беше силен. 

Високопоставен духовник ръководи службата от името на 87-годишния папа, който е с влошено здраве. Имаше аплодисменти, когато Франциск премина покрай множеството в папамобила след литургията, като мнозина викаха: "Viva il Papa!" (Да живее папата!).

Католическата, англиканската и арменската църква празнуват Великден (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дълги опашки се извиха на входовете на площада, докато италианската полиция извършваше проверки.

 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 

 

Източник: Петя Гергова, БТА