Вижте разказа на Voice of America

Днес те са познати като Лав и Джейн. Това невинаги обаче е било така. Тяхната история разказва Voice of America в поредицата „52 истории”. 

Джейн е от Украйна и преди това е била мъж на име Дима. Двамата с Лав са ютюбъри и един ден решават да направят видео, в което момчето се облича и гримира като жена. Тогава той взема решението да стане трансжена и да започне да приема женски хормони. В това време Дима изглежда доста мъжествен, дори тренира, но той разказва, че въпреки това се е чувствал жена още от 19-годишната си възраст.

Джейн и Лав сключват брак в Киев. Те си вярват един на друг безрезервно, а в социалните мрежи изказват благодарности на всички, които ги подкрепят.

Танцът - начин за справяне с ужаса от преживяно насилие (ВИДЕО)

И така, докато на 24 февруари 2022 година Русия нахлува в Украйна. Животът на младата двойка се променя. Джейн изпитва страх не само от избухването на войната, но и от това, че може да се наложи да отиде в армията.

Двамата отиват в приют за тайландци, но Джейн не може да остане там. Депресията я застига.

Военното положение в Украйна прави трудно за трансжена да напусне страната, особено, ако в документите пише, че е мъж.

Активисти разказват, че много трансджендър хора не са сменили пола си когато войната избухва.

Все пак Джен не е взета в армията, заради новите полови белези, получени в резултат от хормоналната терапия. Тя споделя, че техни фенове им препоръчват да отидат в Швейцария, където помагат на украинци и на трансхора. В момента в страната има около 66 000 украински бежанци, получили временна защита.

В Женева Джейн се чувства вече себе си. Тя не иска да изглежда като мъж и трябва да полага много усилия, за да бъде жена. Джейн усеща силно липсата на семейството си и се чуват и виждат постоянно по телефона. Нейната майка я подкрепя в решенията, които взима, за разлика от баща ѝ.

Едва на 22, а вече ветеран: Историята на украинеца Васил Боролюк (ВИДЕО)

В Женева Джейн получава консултации от специалисти, хормонална терапия и лазерно премахване на окосмението, които да подпомогнат преминаването ѝ от мъж към жена.

Лав и Джейн имат много последователи в социалните мрежи. Джейн има голямо портфолио от снимки и клипове, което носи пари, Лав работи като масажистка, но все пак имат затруднения.

И двамата споделят, че връзката им е по-силна, заради трудностите, през които са минали, но Джейн изпитва отчуждение, тъй като двете имат съвсем различен начин на живот. Причината е, че Лав вече има своя среда в Швейцария, а за Джейн е все още трудно. Лав казва, че все още би искала Джейн да бъде нейния мъж. Джейн пък се страхува Лав да не я напусне.

След 16 месеца в Швейцария те решават да се преместят в Тайланд. Дима и Джейн все още са щастливи заедно и продължават да създават видеосъдържание за своите 400 000 последователи в социалните мрежи. Джейн говори редовно с майка си и се надява да посети Украйна след края на войната.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
Източник: Voice of America