Организацията World Central Kitchen спира работа на територията на анклава

Седмина чуждестранни хуманитарни работници са загинали в Газа, когато израелски удар е ударил колата им.

Контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Ивицата Газа заяви, че петимата са пристигнали в болница в Дейр ел-Бала, когато израелски удар е бил насочен към автомобил, принадлежащ на американската организация World Central Kitchen.

Израелската армия изтегля танкове от болницата "Аш Шифа" в Газа

Загиналите са от Австралия, Полша, Обединеното кралство, един с двойно гражданство на САЩ и Канада, както и един от Палестина. Организацията спира поне временно работа на територията на анклава.

Американската неправителствена организация заяви, че е наясно със съобщенията, че членове на нейния персонал са били убити при нападение на ЦАХАЛ. Израелските военни заявиха, че провеждат проверка на най-високо ниво, за да разберат обстоятелствата и добавиха, че работят в тясно сътрудничество с WCK" в усилията за предоставяне на помощ на палестинците.

"Съкрушени сме и сме дълбоко обезпокоени от удара", написа говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън в социалната мрежа X, като добави, че "хуманитарните работници трябва да бъдат защитени, докато доставят отчаяно необходимата помощ, и настояваме Израел бързо да разследва случилото се".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС