Политическите лидери не повдигат завесата

Политическите лидери не вдигат завесата за това дали и с кого Димитър Главчев преговаря за участие в служебния кабинет. Но продължават да чертаят червени линии.

Въпреки че все още няма спекулации за това кого Главчев би поканил, партиите в НС вече имат претенции. От ПП-ДБ настояват министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов да не остава на поста си. От ДПС заявиха, че не са търсени да предлагат кандидатури за служебни министри, но дори това дда се случи, няма да го направят. От ГЕРБ, в лицето на председателя им Бойко Борисов, заявиха, че също не са получавали покани. БСП също казаха, че няма да правят прдложения. 

„Не се меся. Не знам да е поискана среща с кадри на ГЕРБ. Президентът е отговорен човек и няма да хвърли държавата в конституционна криза. Това е негов избор. Ние го приемаме. Видяхме, че Гюров го обявиха за предател, защото не бил говорил никой с него, а чухме различни неща преди това”, заяви Борисов.

„Това е отговорност на Димитър Главчев. Ако някой от ДПС бъде поканен, няма да приеме. Ще решим какво ще правим след изборите. Нека видим кой колко ще вземе, хората на кого ще гласуват доверие. Рано е да се говори. Не може да предопределяме вота на избирателите”, каза председателят на ДПС Делян Пеевски.

Стоянов: Не позволих никой да ми нарежда кой, къде и на каква длъжност да бъде поставен

„За пореден път искаме да призовем определеният за служебен министър-председател да не предлага в състава на правителството настоящия министър на вътрешните работи Калин Стоянов. На този човек ние, от нашата коалиция ПП-ДБ, нямаме никакво доверие”, обяви Атанас Атанасов.

"Ако бъдем поканени на разговори да предлагаме министри, зам.-министри, шефове на агенции. Категорично отказваме. Това не е работа на политическите партии. Това е работа на г-н Главчев - да си предложи кабинета. И най-логично е предварително да го обсъди с президента Радев, за да не се получи нова криза и президентът да откаже да подпише такъв кабинет", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Крайният срок, който Главчев получи, за  да подбере кандидатите за министри, изтича в събота.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase