На борда са били 20 филипинци

Напрежението в близкия Изток расте. Иран е пленил търговски кораб, собственост на израелски бизнесмен. Според Държавната осведомителна агенция ИРНА, Революционната гвардия е поела контрола над контейнеровоза „Ариес”. Предполага се, че командоси от Специалното подразделение „Сепах” на военноморските сили на иранския Корпус на стражите ислямски революции (КСИР) са слезли на борда от хеликоптер. 

Корабът е бил в Ормузкия проток в близост до Оманския залив, недалеч от бреговете на Иран. Засега не е ясно каква е съдбата на екипажа. Според сайтове, които следят морската търговия, „Ариес” е собственост на базиран в Лондон консорциум, притежаван от милиардера Еял Офер. От неговата компания не коментираха новината. Преди две седмици Израел нанесе удар срещу комплекса, в който се намира иранското посолство в Дамаск. Много анализатори очакват отмъщение от Техеран.

Байдън призова Иран да се откаже от идеята да атакува Израел

„Иран е най-големият държавен спонсор на тероризъм в света. Техните мрежи не просто заплашват хората в Израел, Газа, Ливан и Сирия - иранският режим разпалва войната в Украйна и на други места по света. Те ще носят отговорността за всяка допълнителна ескалация на положението", каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase