Към момента у нас са регистрирани 400 случая на заразата

Дори да се обяви национална епидемия от коклюш, няма да се въвеждат ограничителни мерки, както беше при пандемията от COVID-19. В това увери главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на „Здравей, България”.

„До момента има около 400 случая и за мен това е началото на епидемия, тъй като е рядко срещано заболяване, а заболелите са доста. От понеделник и вторник има нови 70. Въпреки това, няма да се стигне до затваряне на заведения и носене на маски навсякъде. Коклюшът няма да натовари здравната система в степента, която го направи коронавирусът. В болница приемаме не повече от 10% от всички заразени, защото другите го карат леко, особено имунизираните”, поясни доцентът.

Проф. Кожухарова: Целта на евентуална епидемия от коклюш е да се предпазят бебетата

По думите му голяма част от заразените нямат симптоми и това спомага за бързото разпространение на заразата.

Той увери, че има достатъчно ваксини срещу коклюш. „Търсенето нарасна значително. По данни на фирмите все още има 300 дози в аптечната мрежа, но не и в София. Тяхното уверение е, че в петък ще получат още 2000 дози”, поясни Ангел Кунчев.

Обмислят обявяване на национална епидемия от коклюш

И допълни, че не е необходимо възрастните да се ваксинират. „Рискът от усложнения е най-голям при децата. Нека поясним, че няма моноваксина за коклюш. Тя е в рамките на шествалента, петвалентна, четиравлетна и тривалентна”, каза още главният държавен здравен инспектор.

По думите му до момента тестове за наличие на болестта се правят само в Центъра по заразни и паразитни болести в София. Днес обаче МЗ ще вземе решение и ще бъдат отпуснати средства на Районните здравни инспекции във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен, за да може хората да се тестват на повече места.

„През 2020 г. въведохме реимунизацията на 12 години. Ако в бъдеще продължат да боледуват и възрастните, може към ваксината против тетанус и дифтерия, която правим на 10 години, да се добави и коклюш”, заключи Кунчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase