Съчетанието на два национални избора дава шанс за по-висока избирателна активност, смята Елена Дариева

„Една от спецификите на тази предизборна кампания е, че атаките са персонални. Те оставят политическото говорене като вероятност да седнат на една маса. Предстои да наблюдаваме кампания в среда на омерзение. Отношенията ще зависят от съотношенията”. Това заяви социологът Елена Дариева в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. 

„Не съм убеден, че ПП ще участват в следваща коалиция, защото нямаше логика в самото събиране на ПП-ДБ. Това отблъсна част от електората. Докато „Да, България” с ДСБ имат около 300-350 000 гласа. Ще продължава стопяването на доверието”, прогнозира доц. Алексей Пампоров.

Стефанов: Ниската избирателна активност на 9 юни ще е проблем

Съчетанието на два вота дава шанс за по-висока избирателна активност, каза Дариева. Очакванията са около 2,5 млн. души да гласуват за Народно събрание и малко по-малко - за Европейски парламент, смята социологът.

За евровота изборната квота за представител на политическа партия в европарламента е 5,88, защото България има право на 17 евродепутати, обясни Елена Дариева. „Ако говорим, че абсолютният потенциал на лявото политическо пространство в България е 20%, се създава риск или една политическа сила да прескочи и да вкара един депутат, или с раздробяването там да нямат нито един евродепутат”, каза тя. На същото мнение е и Пампоров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase