Депутатите ще заседават извънредно

Парламентът решава окончателно дали да се забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Текстовете бяха приети на първо четене, а днес е свикано извънредно заседание на депутатите, които са в предизборна ваканция.

Вносители на предложението са ГЕРБ и ДПС. Между първо и второ четене те предложиха забраната да не важи за тиражите на Българския спортен тотализатор. Причината - частните хазартни оператори са свободни да разпределят приходите си, докато БСТ е длъжен да ги насочва за спорт и култура.

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

Останалите партии предлагат и други допълнителни стъпки - ограничаване на достъпа на получаващи социални помощи до хазартни игри, забраната за отваряне на казина да важи за градове с под 10-15 хиляди жители, а не 5 хиляди както беше предложението на първо четене. И още - билбордове с реклами да са на отстояние поне 500 метра от училища, вместо 100 м, и въпросните пана да не са разположени на държавни или общински сгради.

Текстовете предизвикаха бурни реакации сред редица браншови организации. Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори излезе с остра позиция и предложи спешни разговори. Експерти твърдят, че текстовете могат да доведат до сериозни проблеми и за медиите и спорта, както и пренасочване на потребителите към нелегалните залози. 

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

В официална позиция „Нова Броудкастинг Груп” заявява, че приемането на текстовете в подобни безпрецедентно съкратени срокове и без обсъждане със заинтересованите страни, може сериозно да застраши икономическата независимост на медиите. Особено в навечерието на предсрочни парламентарни избори и избори за европейски парламент.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase