Вече са определени две дати за дебатите - 27 юни и 10 септември

Да има ли дебат преди предстоящите президентски избори в САЩ или не? Наскоро президентът Джо Байдън даде ясен отговор на този въпрос. "Доналд Тръмп загуби два дебата от мен през 2020-та година. Оттогава той не се е явявал на други. Сега се държи така, сякаш иска отново да се изправи срещу мен в дебат", каза Байдън.

Вече са определени две дати за дебатите - 27 юни и 10 септември, съобщава Voice of America. Наскоро по време на предизборно събитие в Минесота,  кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп се изказа по този въпрос.

"Искам просто да проведа дебат с този човек, между другото, ще поискам да му бъде направен и тест за наркотици. Наистина ще го направя. Не искам той да се появи както по време на речта за състоянието на Съюза, напушен като змей", заяви Тръмп.

Байдън и Тръмп ще участват в дебат по CNN на 27 юни

Няма доказателства в подкрепа на твърденията на Тръмп. Наскоро по време на интервю за ABC, сенаторът от Демократическата партия Крис ван Холън постави под въпрос тактиката на бившия президент в предстоящите дебати.

"Той иска да създаде тази циркова атмосфера, но изборът ще бъде много ясен. Все пак от другата страна стои Джо Байдън.  Той е човекът, който е израснал в Пенсилвания, който се бори за средната класа и вярва в достойния труд и благоприличието. Доналд Тръмп е агент на хаоса“, каза Холън.

Бившият съветник по въпросите, свързани с кампанията на Тръмп, Марк Лотър, който също даде интервю за ABC, приветства присъствието на двамата кандидати на сцената. "Това ще ни върне назад във времето. Доналд Тръмп се появява на сцената два или три пъти седмично и говори в продължение на 90 минути. Джо Байдън рядко дава тежки и продължителни интервюта. Това ще бъде предизвикателство за президента Байдън“, посочи той.

Битката за Белия дом: Остават 6 месеца до края на президентската надпревара в САЩ

Дебатите ще се проведат без публика на живо. Водещите на новините по CNN и ABC ще могат да изключват микрофоните, ако кандидатите се опитват да се прекъсват взаимно. Според Джун Спикман, професор по политически науки в университета "Роджър Уилямс“, целта на дебатите е да помогнат на избирателите да вземат решение преди президентските избори през ноември.

"Тръмп е особено добър в това да се фокусира върху негативните черти на опонента си. Той не се интересува толкова от обсъждането на проблемите. Предполагам, че Байдън ще се опита да се съсредоточи именно  върху проблемите, както и това, което е направил за икономиката на страната и по-малко върху характеристиките на Тръмп като кандидат“, посочи Спикман.

Според Джон Фортиер, старши научен сътрудник в Американския предприемачески институт, за да могат дебатите да повлияят на вота е ключово времето, в което се провеждат. "С наближаването на изборите, много гласоподаватели ще обърнат внимание и тези дебати ще се радват на голям зрителски интерес.  Хората ще ги гледат, за да разберат дали искат да вземат решение в последния момент“, каза Фортиер.

Изборите в САЩ: Престъпността е сред основните тревоги на гласоподавателите

Стремежът на двамата кандидати да получат одобрението на избирателите продължава. И Байдън, и Тръмп се очакват на различни посещения из страната, предават от Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America