Тя коментира отсъствието на държавния ни глава на срещата на НАТО

За срещата на НАТО в София, както и за думите, които обиколиха света, че Путин предлага мир със завладените дотук територии - разговор с бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в „На фокус с Лора Крумова”.

„Защо президентът не се възползва от възможността и не избра да бъде един от ораторите в София пред близо 400 парламентаристи, от 32 държави, от 25 партньорски държави, които представляват 1 милиард души. Да избереш посещение, което винаги може да се пренасрочи, смятам, че това е търсено отсъствие и е многозначително в политически план. Целта е да покаже дистанцираност, неангажираност най-малкото" заяви Поптодорова, коментирайки отсъствието на държавния ни глава от страната по време на асамблеята.

По думите ѝ когато се говори за НАТО, не трябва да се пропуска, че това значи и Европейския съюз. „Всички решения, които се случват в съседната сградата до тази на НАТО в Брюксел, тоест тази на ЕС, са абсолютно координирани и свързани”, допълни бившият посланик на България в САЩ.

Стоянов пред Комитета по демокрация: Опитите за нелегално преминаване на границата намаляват

Според Поптодорова сигналът, който Румен Радев подава с отсъствието си, е към външните партньори на България и към политиците у нас. „Онези, особено един от тях, който е особено заинтересован от събитията в България – Кремъл, за него тях това е важен знак. Това е доказателство за позициите на държавния глава и главнокомандващия”, подчерта тя.

Тя беше категорична, че посещението на Радев не е случайност. „Същевременно това подхранва екстремни настроения в България. Затова казвам, че ефекта е двоен, особено в период на избори – национални и европейки”.

„Имаме късмет, който е политически и геополитически, точно сега да се провежда срещата на НАТО в София. Един календар се готви предварително и това, че има съвпадение на толкова други събития, които са се случили, рязко повишава значението на парламентарната асамблея. Това е плюс за България и послание към вътрешната територия”, заяви бившият посланик.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНАТА АСАМБЛЕЯ НА НАТО В СОФИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase