Загинали са най-малко 45 души, сред които жени и деца

Най-малко 45 души, сред които жени и деца, са загинали след израелски въздушен удар по лагер за разселени палестинци в град Рафах, в южната част на Ивицата Газа. Видеозаписи от мястото на инцидента в неделя вечерта показват голяма експлозия и пожари. Израелските сили за отбрана съобщиха, че атаката е изчислена и изпълнена прецизно, а в резултат са убили двама високопоставени служители на „Хамас”. Проверяват се съобщенията, че са пострадали и цивилни граждани. Часове по-рано „Хамас” изстреля осем ракети от Рафа към Тел Авив.

Експлозии и пожар в лагер за разселени край Рафа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че въздушният удар в района на град Рафах в южната част на Газа, при който загинаха десетки палестинци, не е имал за цел да причини цивилни жертви и ще бъде разследван.

"В Рафах вече евакуирахме около един милион невоенни жители и въпреки че положихме максимални усилия да не навредим на цивилните, за съжаление нещо се обърка трагично. Разследваме инцидента и ще стигнем до заключения, защото това е нашата политика. За нас всеки пострадал невоенен е трагедия. За "Хамас" това е стратегия. Това е цялата разлика", подчерта Нетаняху.

„Терористите от „Хамас” изстреляха вчера осем ракети от Рафах към централен Израел. Ако "Железният купол" не ги беше прихванал, те можеха да причинят масови жертви. „Хамас” стреля от територии с цивилно население между джамия и училище. Нанесохме удар и унищожихме пусковата установка малко след изстрелването. Това е методът на „Хамас” - да извършва терористични дейности под прикритието на собственото си цивилно население срещу цивилни граждани на държавите от Израел”, заяви Ави Химан, говорител на израелското правителство. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase