Указания за избирателите, които ще гласуват с машини

Централната избирателна комисия даде указания за избирателите, които ще гласуват с машини. 

Внимавайте при избора, който правите на ПЪРВИ и потвърждавате на ВТОРИ екран. На първи екран избирате в кои избори ще участвате/заявявате за кои избори искате да гласувате.

На втория екран потвърждавате избора си. Той дава и единствената възможност за връщане назад и промяна на вида избор, който сте маркирали на първия екран.

Ако на първия екран изберете САМО полето “Избори за народни представители” и го потвърдите на втория екран, то ще гласувате ЕДИНСТВЕНО за Народно събрание и няма да гласувате за Европейски парламент.

Ако маркирате САМО полето “Избори за Европейски парламент” и го потвърдите на втория екран, то ще гласувате ЕДИНСТВЕНО за Европейски парламент и няма да може да дадете гласа си и за Народно събрание.

Ако искате да гласувате и в ДВАТА вида избори:
- трябва да маркирате едновременно и полето “Избори за народни представители”, и полето “Избори за Европейски парламент” - така ще гласувате и в ДВАТА вида избори.

ИЛИ

- да изберете полето “Изберете всички” - то ще маркира “Избори за народни представители” и “Избори за Европейски парламент” и ще гласувате и в ДВАТА вида избори.

Внимавайте при избора на партия, коалиция, независим кандидат или "Не подкрепям никого" – бюлетината е разположена/разделена на три екрана. С бутона „Следваща стр.“ преминавате между трите екрана на едната бюлетина, за да откриете Вашия избор – партия, коалиция, независим кандидат, "Не подкрепям никого".

Ако гласувате и в двата вида избори първо ще се появи бюлетината за "Избори за Народни представители" (на три екрана) и после бюлетината за "Избори за Европейски парламент" (на три екрана).

При принтирането на бюлетините изчакайте звуков сигнал от машината и след това ги вземете и сгънете.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Камена Георгиева
Източник: Централна избирателна комисия