Мястото е свързано с кухнята на имигрантите

Имиграцията е един от големите въпроси, които стоят на дневен ред в САЩ. Ресторант във Вашингтон се ангажира да промени отношението към мигрантите със силата на кулинарията, разказва Voice of America (VOA).

Алба Галдамез споделя, че е запозната с тънкостите на кухнята. От всички неща, които е работила, най-много е била заинтригувана от готвенето. Тя е шеф в кухнята на „Имигрантска храна“ - ресторант, който се намира близо до Белия дом. Самата тя е от Ел Салвадор и мести се в САЩ преди 20 години. Галдамез определя ресторанта, в който работи, като „синтез“ на всички страни от света. Чрез менютю си, този ресторант подчертава тъканите на имигрантските култури, които оформят облика на САЩ. Всяка чиния разказва собствена история. Независимо дали предлага местни ястия от Венецуела или Индия, Алба иска да накара всеки да се почувства добре дошъл. „Като идваш тук, все едно си идваш у дома“, казва още Галдамез.

Иванович, която също работи в ресторанта, смята, че това е иновативен начин да включиш кухнята си в социална мисия.

Вкусът на Детройт: Кулинарното изкушение, което обединява азиатския и афроамериканския вкус (ВИДЕО)

Според съоснователя Питър Шехтер, днешната история на мигрантите не е по-различна от времето, когато семейството му се мести там от Италия. Той споделя, че човек напуска родното си място в търсене на по-добър живот, образование за децата, по-добри възможности, но понякога това е свързано и с бягство от репресии и насилие.

Лукс и вкус: Ресторантите в Париж с най-много звезди „Мишлен” (СНИМКИ)

Шехтер смята, че трябва да се модернизират имигрантските закони, за да може Щатите да имат нужната сигурност. Той е на мнение, че е необходимо законодателството да бъде ефективно, но и хуманно.

Катрин Гарсия, която е асистент на генерален мениджър в заведението, разказва, че е дошла от Венецуела преди три години. Там тя е изкарвала около 20 долара на месец - крайно недостатъчно, за да живее нормално. „Взех си визата и паспорта, и дойдох тук“, разказва тя. Гарсия е наета на работа в „Имигрантска храна“ преди шест месеца. По думите ѝ адвокати, които се занимават с мигрантски проблеми и търсене на убежище, са доста скъпи за наемане, затова трябва да работи усърдно.

Галдамез, Гарсия, Шехтер и Иванович са мигранти и имат различни история, но в този ресторант те създават не само нов живот за себе си и семействата си, но и тези около тях. 

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Voice of America, dariknews.bg