Днес гласуват Ирландия и Чехия

Тази година над 60 държави по света гласуват за европейски парламент. В 27 държави избирателите се отправят към урните между 6 и 9 юни.

В четвъртък старта на гласуването даде Холандия, в петък следват Ирландия и Чехия. Белгия, която е домакин на европейските институции, ще проведе избори 3 в 1 – за европейски и федерален парламенти и за местна власт. Белгийците са задължени да гласуват, в противен случай рискуват да бъдат глобени.

България в ЕС от 17 години: Как се промени стандартът ни на живот

Спечелилите 720 депутати ще имат важна роля в управлението на ЕС. Първата задача на новите евродепутати ще бъде да гласуват лидерите на европейските институции за следващите пет години. Изборите тази година ще бъдат значими, тъй като вероятно ще има рязка политическа промяна вдясно.

 „Тези избори са изключително важни, особено когато виждаме изключително голяма поляризация в политиката в момента. За да постигнем нещо в Европейския парламент, в Брюксел е необходимо сътрудничество между различните партии. За съжаление, според мен, това ще бъде трудна задача”, посочи жител на Брюксел.  

Репортер: Антоанета Николова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Камена Георгиева