На 6 юни Силяновска връчи мандата на Християн Мицкоски

Парламентът на Северна Македония одобри нов закон за реорганизация на правителството с 88 гласа "за", 22 "против" и без въздържали се.

Законът, който подробно описва структурата и дейността на органите на държавната администрация, проправя пътя за значителни промени в държавната рамка на страната.

Проектозаконът беше внесен в парламента на 7 юни и бързо разгледан от Комисията по политическа система и Правната комисия.

Силяновска връчи на Мицкоски мандат за съставяне на правителство

Късно през нощта се проведе второ парламентарно заседание за гласуване на закона, който си осигури подкрепата на няколко депутати от коалицията Европейски фронт, водена от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ). За да бъде приет законът, бяха необходими минимум 80 гласа.

На 6 юни президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова връчи на Християн Мицкоски мандат за съставяне на правителство. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ има срок от 20 дни за съставяне на кабинет.

Мицотакис към ръководството на РСМ: Когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш

Новоодобрената структура, предложена от Мицкоски, разширява правителството от 16 на 20 министерства. Основните промени включват:

- Министерството на икономиката ще интегрира сегмента на труда.

-Министерството на труда и социалната политика ще бъде преименувано на Министерство на социалната политика, демографията и младежта.

- Министерството на спорта ще замени Агенцията за младежта и спорта.

- Министерство на енергетиката, минното дело и минералните ресурси, което ще поеме някои отговорности от Министерството на икономиката.

- Ресорът туризъм ще бъде прехвърлен към новосъздаденото Министерство на културата и туризма.

- Ново Министерство на цифровизацията ще замени Министерството на информационните технологии и администрацията.

- Ще бъде създадено Министерство на администрацията.

Заседанието, което продължи до 3 ч. сутринта и включваше няколко едночасови почивки, срещна силни критики от страна на Социалдемократическия съюз (СДСМ) и Левицата. Членовете на опозицията твърдят, че реорганизацията ще доведе до допълнителни разходи и е насочена предимно към създаването на нови длъжности за свързани с управляващото мнозинство лица.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Снимка: iStock