За първи път ЦИК организира избори за Европейски парламент и Народно събрание в един ден

ЦИК за първи път организира избори за Европейски парламент и Народно събрание в един ден. В 08.00 ч. е предвидено и първото заседание на комисията, когато ще стане ясно има ли сигнали за проблемни секции.

"Гласуването във всички избирателни секции започна. В събота само за една машина в ЦИК постъпи информация, че не може да стартира. Става въпрос за секция 190 във Варна, където дадохме разрешение да се премине на гласуване само на хартия. Тази сутрин постъпи информация от секция 034 в Кюстендил, където не е могла да стартира машина. Там също ще се гласува на хартия". Това заяви в ефира на "Събуди се" говорителят на ЦИК Росица Матева.

Вот 2 в 1: България гласува на европейски и предсрочни парламентарни избори

По думите ѝ към 8:30 ч. има само две неработещи машини. "От Мездра получихме информация за сгрешен хеш код, но се оказа, че секционната комисия не е проверила правилно. И там всичко е наред. Във Врна имаше проблем с една от пломбите на куфар на машината, но очакваме решението на колегите там. В Смолян, Русе и Стара Загора на места има машини, отпечатали по-къси бюлетини. Отпечатани са само номерът на машината и номерът на секцията", подчерта Матева. И допълни, че в тези случаи хората ще бъдат допуснати да гласуват на хартия. 

От ЦИК посочиха още, че машина в 23-та Районна избирателна комисия в София и една в Шумен - също не са сработили. 

Машините не отпечатват разписки, както беше в предишните избори, а бюлетини. Върху всяка машинна бюлетина ще има отпечатан хеш код, с който избирателят може да сравни дали правилно е отчетен неговият избор, каза Матева. За случаите, когато машините отпечатват по-къси бюлетини, само с номера на секцията и на машината, ЦИК е дала указания Секционната избирателна комисия да дава право на хората да гласуват с хартиени бюлетини, припомни Матева. Това са редки случаи, не се случва непрекъснато и затова не се налага да се преминава само към гласуване на хартия, поясни Матева.

На изборите за национален парламент ще се състезават 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции.

Кандидатите са 6100, като жените са над два пъти по-малко от мъжете - съответно 1826 и 4274.В Европейския парламент страната ни трябва да изпрати 17 свои представители. Кандидатите са 418. Общият брой на участващите в двата вота е 6518.

Според окочателните списъци право на глас на изборите за Народно събрание имат 6 593 275 избиратели, а за европейски - 6 138 050. Броят на секциите на тези избори у нас е близо 13 000.

Гласуването извън страната ще е в 60 държави, в 769 СИК, в 389 от тях ще се гласува и за двата вида избори, в останалите ще се гласува само за НС. В Турция ще има 166 секции за гласуване, в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия ще има открити 118 секции за гласуване, в Германия – 103, Испания – 64, САЩ – 55, Италия – 27, Нидерландия – 24, Канада – 16, Франция – 15.

Избирането на 720-те евродепутати вече започна в някои страните на ЕС. Германия е държавата, която изпраща най-много представители - 96. С най-малко - по шестима, ще разполагат Малта, Кипър и Люксембург.

Секциите в България отвориха в 7:00 ч. и затварят в 20:00, или до изчерпване на чакащите да гласуват.

Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от exit poll за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или коалиция до приключването на изборния ден. Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Facebook, X, Viber, Youtube и други доставчици на медийни услуги.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase