Какви са реформите пред общността, след като гласоподавателите поискаха промяна

Равносметката от вота на 9 юни за депутати в Европейския парламент - избирателната активност в общността се запазва и в някои държави дори е по-висока от вота през 2019 година.

Това каза ръководителят на представителството на Европейския парламент в България - Теодор Стойчев, по време на събитие на Българската телеграфна агенция, посветено на масовото журналистическо отразяване на вота за евродепутати.

Най-ниска избирателна активност в Хърватия, най-висока – в Белгия

Кореспондентите на агенцията предаваха от центъра на събитията от 27-те държави членки на съюза - и са категорични, че крайната десница постигна най-големия си успех на евроизборите, но трудно ще постигне мнозинство в Брюксел.

"В някои големи държави като Франция и Германия има по-голямо участие от страна на избирателите, в сравнение преди 5 години. Това, което се очертава е, че ще имаме силно проевропейски мнозинства в следващите години. Промяна ще има със сигурност, затова са изборите, за да има промяна в Европейския съюз. Така или иначе предстои един период, в който да се реши какви промени да настъпят във функционирането на европейските институции, за да може да се осъществят и последващи разширявания, за които се говори от много отдавна, и които са обещани на много държави. Да не забравяме Западните Балкани още през 2004 г. Но преди това самият Европейски съюз трябва да се реформира", коментира Теодор Стойчев, ръководител на представителството на Европейския парламент в България.

Евровотът: Какво показват националните резултати по държави

"Вече липсват не само дебатите, но и интервютата с политически лидери, пресконференциите след изборния ден и виждаме не много добрия резултат. Българите започнаха да губят всякакъв интерес към политическия живот в България и гласуват все по-малко, затова сме отговорни медиите, които вероятно не сме достатъчно настоятелни към политиците", заяви Кирил Вълчев, генерален директор на БТА.

ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase