Има данни, че се използват за транспортиране на мигранти през Ламанша

Митническите служители задържаха 20 надуваеми лодки на ГКПП „Капитан Андреево“ при проверки на товарен автомобил и на микробус. Случаите са в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, „Гранична полиция“, „Борба с организираната престъпност“ и НАП.

Конфискуваха над 90 000 къса цигари на ГКПП „Дунав мост”

На 9 юни 2024 година на „Капитан Андреево“ пристигна влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът е турски гражданин, който представил пред митническите служители документи за превозвания товар като лично имущество от Турция за Германия. Превозното средство е насочено за щателна митническа проверка, при която са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение. При последвалия физически контрол са открити 16 големи пакета, в които са били установени надуваеми гумени лодки. Контрабандната стока е иззета. На шофьора е съставен акт.  

При друг случай, на 31 май 2024 година, по време на тридневно практическо обучение с участието на служители от различни правоприлагащи институции на Великобритания, по програма за засилването на граничната сигурност, са открити още четири лодки.

Разкриха канал за трафик на мигранти във Видин, Враца и Монтана

На пункта пристига товарен микробус с турска регистрация, водачът е български гражданин, декларирал, че превозва 45 колета, описани в митническите документи като стоки, доставени по море и въздухоплавателни средства, от Турция за Франция. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура. Установени са 4 спасителни лодки тип „капсула” за 16 човека.

В представените митнически документи надуваемите спасителни плотове са били декларирани под друг тарифен код, при което възниква съмнение, че се прави опит да се избегнат въведените национални ограничения относно противодействието на организирани групи за нелегална миграция, които използват за престъпната си дейност гумени лодки с извънбордови двигатели.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase